Wat kun je verwachten bij een case interview?

Blog
Sollicitatietips

Een ‘case-interview’ is een populaire manier om de vaardigheden en het analytisch denkvermogen van kandidaten te testen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus met onderstaande tips ga je zelfverzekerd de case in!

Introductie over cases
Een ‘case-interview’ is een populaire manier om de vaardigheden en het analytisch denkvermogen van kandidaten te testen. De case is niet alleen een vast element bij Strategy Consultancies, maar tevens niet meer weg te denken uit het sollicitatieproces van veel bedrijven. Het doel van een case is om een situatie voor te schotelen die typerend is voor de opdrachten van het bedrijf waar je solliciteert. In deze case krijg je informatie over een fictief bedrijf en zal je aan de hand van jouw analyse en berekeningen een advies moeten uitbrengen (bijvoorbeeld: moet het bedrijf wel of niet investeren in dit project?).

Ieder bedrijf gebruikt cases die toegespitst zijn op de eigen sector. Zo is een finance case anders gestructureerd dan een engineering of sales case. Desalniettemin is het belangrijk om je goed in te lezen in het bedrijf waar je solliciteert, omdat er in een case verschillende facetten van het bedrijf naar voren kunnen komen. Zo kan een consulting case ook een financieel aspect hebben en is het belangrijk om je hoofdrekenen weer even te trainen.

Hoe bereid je je voor?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Met onderstaande tips ga je zelfverzekerd de case in!

  • Lees je goed in in het bedrijf.
  • Train jezelf op hoofdrekenen, zodat je daar niet onzeker over wordt tijdens het maken van de case.
  • Kijk op de website of je alvast cases kunt oefenen.
  • Indien dit niet het geval is, kun je op de websites van vergelijkbare bedrijven kijken. Voor bedrijven binnen consultancy kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen op de website van de grote strategie consultancies.
  • Zorg dat je goed uitgerust bent, zodat je scherp bent.
  • Vraag aan iemand in je omgeving of je met diegene een case mag oefenen. Vraag telkens om feedback. Indien je niemand in je omgeving hebt waarmee je kunt oefenen, is er vaak ook de mogelijkheid om te oefenen met een werknemer van het bedrijf.
  • Er zijn tevens filmpjes op het internet te vinden waarin voorbeeldcases worden uitgelegd.
  • Word lid van Facebook-, LinkedIn- en Whatsapp-groepen zoals Consultancy Mentor. Deze groepen zijn bedoeld om cases in te oefenen.


Verloop van de case (30 minuten tot 1 uur)

Wij hebben het meest voorkomende verloop van een case voor je uitgestippeld. Zo kun je al een beetje kijken wat er van je wordt verwacht.

  1. Informatie over het fictieve bedrijf en de probleemstelling worden aan je voorgelegd door de interviewer.
  2. Je wordt verwacht de structuur van jouw aanpak aan te geven. Waar begin je? Welke aanvullende informatie heb je nodig om een goede inschatting te kunnen maken?
  3. Je gaat aan de slag en maakt een berekening.
  4. De interviewer stelt je ondertussen kritische vragen om jouw aanpak uit te dagen. Het kan zijn dat de interviewer je extra informatie geeft die invloed heeft op jouw aanpak.
  5. Aan het einde maak je een samenvatting van hetgeen dat je hebt geanalyseerd en breng je een advies uit.

Tips voor tijdens de case:

Bij Omega Search praten we met veel kandidaten over hun ervaring met het case-interview. Daarom hebben wij een aantal inside-tips op een rijtje gezet.

  • Luister goed naar wat de ander zegt. Wanneer bepaalde termen of informatie niet duidelijk zijn is het belangrijk om om verduidelijking te vragen.
  • Herhaal de informatie die de interviewer aan je verstrekt. “Begrijp ik het goed dat…?”
  • Zorgt dat je zowel het voorgelegde probleem als het verdienmodel van het fictieve bedrijf begrijpt.
  • Zorg dat je de gehele Value Chain van het fictieve bedrijf begrijpt - wat gaat er naar binnen en wat komt eruit? Het is belangrijk om dit te kwantificeren. Indien het fictieve bedrijf een winstoogmerk heeft, kun je aan de interviewer vragen hoeveel winst ze beogen en op welke termijn.
  • Vraag aan de interviewer of je cijfers mag afronden of juist niet.
  • Wanneer aan het einde van de case gevraagd wordt om te interviewen.
  • De interviewer kan je vragen of je zeker bent over je antwoord of berekening. Dit kan de interviewer doen om je te ontregelen of om je te helpen checken of je wel hebt nagerekend.
  • Aan het einde kan de interviewer je vragen om te brainstormen over bijvoorbeeld de kosten. Zorg dat je in het brainstormen nog steeds gestructureerd te werk gaat. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met de vaste kosten en daarna de variabele kosten.

Mark

Barth

Founder

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Mark

Email
Mark

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.