Hoe bereid je een sollicitatie voor?

Sollicitatietips
Blog

In deze blog geeft Omega Search een aantal cruciale tips om je sollicitatie goed voor te bereiden, zodat je met zelfverzekerdheid het gesprek ingaat.

Iedereen die wel eens een serieuze sollicitatie heeft gehad, weet dat je die goed moet voorbereiden. Een voorbereiding kun je nu eenmaal niet faken en het is belangrijk om met een bepaalde zelfverzekerdheid je sollicitatiegesprek in te gaan. In deze blog geeft Omega Search daarom een aantal cruciale tips om je sollicitatie te rocken.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Een goede voorbereiding betekent niet alleen dat je moet weten wat het bedrijf specifiek doet en waarom die werkzaamheden jou leuk lijken. Het is belangrijk om echt grondig onderzoek te doen naar de specifieke projecten van het bedrijf, de kernwaarden en missie van het bedrijf, de vereisten in de vacature, maar ook naar jouw gesprekspartner. Daarnaast is het belangrijk om goed over jezelf te weten wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Een goede voorbereiding voor een sollicitatie kun je dus eigenlijk onderverdelen in drie onderdelen: het bedrijf, jij als persoon en jouw gesprekspartner(s).
Om deze onderwerpen goed voor te bereiden kun je jezelf het beste een aantal vragen stellen en de antwoorden daarop helemaal uitschrijven. Natuurlijk weet je wel ongeveer wat je interessant vindt aan een bedrijf, of wat jouw sterke punten zijn. Maar het uitschrijven of hardop oefenen van antwoorden is een goede manier om te testen of je die punten goed kunt verwoorden

Het bedrijf
Allereerst is het essentieel om goed in kaart te krijgen wat de essentie van een bedrijf is en waarin zij zich onderscheiden van andere bedrijven. Hierbij kan het helpen om eens uit te schrijven wat het bedrijf uniek maakt en waarin zij zich onderscheiden van andere bedrijven in dezelfde sector. Bekijk ook eens hoe een project werkt van begin tot eind. Wat vind je daar leuk aan? En welke skills heb jij die van pas komen bij het uitvoeren van zo’n project?
Daarnaast in te zoomen op de kernwaarden van het bedrijf, die je vaak in koeienletters op de website kunt vinden. Bedenk waarom jij een goede match bent met deze waarden en hoe je wil bijdragen aan de missie van het bedrijf.  Schrijf daarnaast op wat je leuk vindt aan de functie waar je op solliciteert. Waarom wekken deze werkzaamheden jouw interesse en waarom ben jij de ideale kandidaat? Let hierbij goed op de sleutelwoorden die in de vacature worden gebruikt. Probeer jouw eigen kwaliteiten hieraan te koppelen. Wanneer er staat dat ze op zoek zijn naar een analytisch talent met een no-nonsense mentaliteit, beschrijf je in het gesprek waarom jij deze twee kwaliteiten hebt. Heb je bepaalde competenties die niet in de vacature staan, maar heel goed van pas komen? Vertel dit dan ook tijdens je sollicitatie!

Jij als persoon
Vergeet niet jouw relevante werkervaringen en extracurriculaire activiteiten toe te lichten middels het STARR-model. Als je op hoog niveau hebt geroeid, kun je uitleggen hoe dit je doorzettingsvermogen heeft gestimuleerd. En als je bijvoorbeeld een groot evenement hebt georganiseerd, kun je uitleggen tegen welke hindernissen je aanliep en hoe je daarmee om bent gegaan. Ook kun je uitleggen op welke manieren je leiderschap hebt getoond. Breng daarnaast voor jezelf in kaart wat jouw kwaliteiten en verbeterpunten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop je met stress en deadlines omgaat en op welke manieren jij een toevoeging bent aan een team. Hoe ga je je kwaliteiten gebruiken in je werk en hoe ga je jouw verbeterpunten proberen om te zetten in iets goeds?

Jouw gesprekspartner(s)
Last, but not least: zoek altijd van te voren je gesprekspartner op op LinkedIn. Dit is een onderdeel waarmee je echt bonuspunten kunt scoren. Bekijk hoe lang je gesprekspartner al bij het bedrijf werkt en welke functies diegene heeft bekleed. Wellicht kun je hem of haar vragen naar de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf en zijn of haar carrièrepad tot nu toe.
Zoek daarna op LinkedIn of je aanknopingspunten hebt met jouw gesprekspartner. Wellicht hebben jullie dezelfde studie gedaan, beiden vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan of allebei bij een start-up gewerkt. Je kunt je gesprekspartner vragen wat hij of zij mee heeft genomen van deze ervaring naar zijn of haar huidige baan. Toon daarnaast interesse; misschien heb je iets opvallends gezien op het profiel van je gesprekspartner waar je benieuwd naar bent. Wees niet bang om hiernaar te vragen. Er wordt vaak door kandidaten de denkfout gemaakt dat je onzeker overkomt als je een vraag stelt aan het einde. Het tegenovergestelde is het geval: bereid dus altijd vragen voor over het bedrijf en jouw gesprekspartner. Dit laat zien dat je oplettend bent en dat je oprechte interesse hebt.

Wil jij je sollicitatie voorbereiden? Of ben je benieuwd naar het aanbod aan vacatures van Omega Search? Stuur dan even een mailtje naar info@omegasearch.nl en wij nemen binnen 24 uur contact met je op!

Mark

Barth

Founder

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Mark

Email
Mark

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.