Je bent net afgestudeerd, hebt misschien al stage gelopen en bent nu op zoek naar een passende eerste baan. Leuk, maar ook spannend! Want hoe kies je nou welk bedrijf goed bij jou past? En waar moet je op letten bij het lezen van vacatures?
Je bent net afgestudeerd, hebt misschien al stage gelopen en bent nu op zoek naar een passende eerste baan. Leuk, maar ook spannend! Want hoe kies je nou welk bedrijf goed bij jou past? En waar moet je op letten bij het lezen van vacatures? In deze blog leggen we jou uit hoe je de zoektocht naar je eerste baan het best aan kunt pakken.
Jouw interesses
Het is natuurlijk belangrijk om eerst eens bij jezelf na te gaan waar je interesses liggen. Schrijf daarom eens op een vel papier al jouw interesses op, ook als ze niets met werk te maken hebben. Iemand die rechten gestudeerd heeft en sport interessant vindt, zou bijvoorbeeld deze twee interessegebieden kunnen combineren in sportrecht. En iemand die houdt van fotograferen en van strategisch denken, zou een carrière binnen marketing kunnen overwegen. Niet voor iedereen bestaat er een ideale inhoudelijke combinatie van interesses, maar het kan verhelderend zijn om jezelf af te vragen wat jouw interesses met elkaar gemeen hebben. Vind je een competitieve omgeving fijn of houd je juist van teamwork? Vind je het leuk om voor grote groepen te spreken of houd je ervan om meer op de achtergrond te staan? De dingen die je leuk vindt, hoeven niet altijd de dingen te zijn waar je in uitblinkt. Laat je hierdoor niet ontmoedigen en kies voor een pad waar jij gelukkig van wordt.
Vergelijk bedrijven
Daarnaast is het goed om bij jezelf af te vragen welk type opdrachten je interessant vindt en welke factoren je belangrijk vindt op de werkvloer. Het type opdrachten kun je bij bedrijven op hun website vinden, waar projecten vaak uitvoerig worden beschreven. Vergelijk de projecten die een bedrijf doet met de openstaande vacature. Kijk hierbij of deze rol ook daadwerkelijk werkzaamheden heeft die jij leuk vindt om te doen binnen zo’n project.
Bedenk ook welke factoren je belangrijk vindt omtrent de bedrijfscultuur. Vind je het leuk om bij een klein of groot bedrijf te werken? Hoe belangrijk zijn werkuitjes en werkborrels voor jou? Er zijn genoeg fora en websites waarop je bedrijven binnen dezelfde sector kunt vergelijken op tevredenheid van werknemers, type projecten, work-life balance en salaris. Daarnaast kun je vaak bij de recruiter van een bedrijf of een externe recruiter extra informatie opvragen over het bedrijf, voordat je gaat solliciteren. Indien je dat te spannend vindt, kun je altijd een berichtje sturen op LinkedIn naar iemand die bij het bedrijf werkt. Wees hierbij niet verlegen en vraag wat je wil weten!
Jouw ambities voor de toekomst
Vervolgens is het ook goed om eens na te denken waar je het liefst over vijf jaar wil staan, mits je daar al een idee bij hebt. In dat geval is belangrijk om na te denken welke skills en ervaring je nodig hebt om te komen waar jouw ambities liggen. Door verstandig te kiezen, kun je bouwen aan een carrière die naar jouw droombaan leidt. Daarbij hoeft je eerste baan niet in één keer een schot in de roos te zijn, maar kan het ook een opstapje zijn naar iets groters.
Tenslotte: waar moet je op letten bij vacatures?
Een onderzoek van de Radboud Universiteit leert ons dat mannen zich sneller aanmelden voor een vacature en dat vrouwen zich pas aanmelden als ze perfect in het plaatje passen. Wees dus niet bang als je niet volledig aan alle gestelde eisen voldoet. Als je aan de meeste vereisten voldoet, kun je nog steeds een goede kans maken. Give it a shot! Desalniettemin, is het wel belangrijk dat je solliciteert op een functie waar je al een bepaalde substantiële kennis van hebt.
Naast het kijken of een vacature bij jou past, kun je ook goed filteren op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Schrijf daarbij eens op welke factoren voor jou echt essentieel zijn, zoals bijvoorbeeld salaris of aantal vakantiedagen. Mocht je een bedrijf tegenkomen dat je erg leuk lijkt met minder passende secundaire arbeidsvoorwaarden, dan kun je altijd in gesprek gaan met het bedrijf of er ruimte is om te onderhandelen.
Omega Search
Vind je het allemaal maar spannend? Of ben je benieuwd naar alle verschillende mogelijkheden die bij jou zouden kunnen passen? Stuur ons dan eens een mailtje naar info@omegasearch.nl! Zo kunnen we je rustig bellen om eens samen uit te zoeken wat de opties zijn. Indien je via ons gaat solliciteren, helpen wij je gedurende het hele sollicitatietraject met tips en extra informatie.
"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."
"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."
"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."
"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"
Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.
Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.
Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.
Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.
Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.