Een sector die 20 jaar geleden nog niet bestond, en nu booming business is: de energietransitie. Maar wat zijn eigenlijk de laatste updates en waar zitten we nu in het proces?
Een sector die 20 jaar geleden nog niet bestond, en nu booming business is: de energietransitie. Naar aanleiding van de klimaatdoelen van Parijs (opgesteld in 2015) is de focus op de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie aanzienlijk gestegen. Desondanks lijkt deze energietransitie te langzaam te gaan om deze doelen te halen en is er dus nog veel werk aan de winkel. Maar wat zijn eigenlijk de laatste updates en waar zitten we nu in het proces?
De geschiedenis van de energietransitie
Geschiedenis leert ons dat er ontzettend veel vooruitgang geboekt kan worden wanneer we onze focus ergens op richten. Zo was bijvoorbeeld de technologie van zonnepanelen er al een lange tijd, maar werd er weinig mee gedaan. In 1839 werd het fotovoltaïsche effect al ontdekt en werd duidelijk dat zonlicht omgezet kon worden in energie. Pas toen overheden de potentie ervan zagen en geld erin werd geïnvesteerd, ging de efficiëntie omhoog en begon de prijs per vierkante meter enorm te dalen. Hierdoor ging het van een ‘goed doel’ van overheden naar een commercieel product waar economisch gewin uit gehaald kon worden door de gebruikers. Dit laat zien dat wanneer een holistische aanpak wordt gebruikt, waarbij verschillende partijen de krachten bundelen, een snelle ontwikkeling en implementatie van duurzame energie kan worden verwezenlijkt. Maar welke technologieën bieden veel kansen?
Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen
Waterstof energie zou een van deze nieuwe veelbelovende duurzame energiebronnen kunnen zijn: energie die bij gebruik alleen water als bijproduct geeft, ideaal toch? Maar helaas wordt nu nog vaak gebruik gemaakt van fossiele brandstof als grondstof voor het maken van waterstof. Dit maakt dat het hele proces nog steeds niet netto groen. Om volledige onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te realiseren, worden er enorme constructies verzonnen. Combinaties tussen technologieën worden bekeken, zoals gecombineerde power plants, waar zonne- en windenergie wordt gebruikt voor het verkrijgen van waterstof.
Oeps... distributieproblemen
Er komt echter nog een probleem bij waterstof energie kijken: de distributie naar de consument. Het liefst zou je waterstof vervoeren als vloeistof, aangezien dit twee keer zo weinig ruimte inneemt als gas. Waterstof wordt pas vloeibaar bij -253 graden Celsius, wat erg veel energie kost. Er wordt dus vaak voor gekozen om het in de gasvorm te vervoeren. Dit moet echter onder enorme druk worden gedaan, aangezien waterstof een ontzettend licht atoom is. Je kan je indenken dat de bestuurder van zo’n waterstof truck absoluut geen botsing mag maken. Om het toch te kunnen vervoeren, worden er veel kleinere hoeveelheden verplaatst per keer. Een infrastructuur van gasleidingen zou natuurlijk veel efficiënter zijn, maar dit bestaat helaas nog niet.
Seizoensafhankelijkheid van duurzame alternatieven
Ook binnen de bestaande technologieën zoals zon- en windenergie valt nog veel te winnen, voornamelijk in de opslag van de opgewekte energie. Omdat beide weers- en seizoensafhankelijk zijn, heb je enorme pieken en dalen, wat ons energienet niet aan kan. Het doel is dus om het overschot van de de opgewekte energie op te slaan en te gebruiken in tijden van tekort. Batterijen spelen hierbij een cruciale rol. Deze batterijen zijn echter nog erg duur, waardoor het gebruik ervan niet groot is. Banen in de ‘energy storage’ tak zijn daardoor enorm toegenomen afgelopen jaren.
Potentie
Potentie van een nieuwe technologie herkennen, vervolgens overheden of particuliere investeerders overtuigen van de potentie van een (nieuwe) technologie, het verspreiden en installeren van de technologie zijn allemaal voorbeelden van schakelpunten in het proces van energietransitie. Kortom, er komt ontzettend veel bij kijken. Er zijn ontelbare mogelijkheden, waardoor er in elke sector wel een steentje bij te dragen is.
Bij Omega Search hebben wij meerdere vacatures van consultancies die zich richten op de energietransitie. Lijkt het jou interessant om hier meer over te weten en eens te bellen over de verschillende opties die wij hebben? Neem dan contact met ons op.
Mail naar info@omegasearch.nl
"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."
"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."
"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."
"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"
Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.
Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.
Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.
Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.
Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.