Hoe onderhandel je een salarisverhoging?

Blog
Salaris
Bedrijfsleven

In deze blog geeft Omega Search je een aantal tips om goed voorbereid met jouw (toekomstige) werkgever over salaris te praten. Met behulp van deze tips kun je een open en gestructureerd gesprek voeren.

Vind je dat je te weinig verdient? Of ga je binnenkort beginnen aan een nieuwe baan en wil je je voorbereiden op een salarisonderhandeling? In deze blog geeft Omega Search je een aantal tips om goed voorbereid met jouw (toekomstige) werkgever over salaris te praten. Met behulp van deze tips kun je een open en gestructureerd gesprek voeren.

Wanneer salaris onderhandelen?
Wanneer je na een succesvolle sollicitatie een aanbod krijgt, is een gesprek over salaris niet uitzonderlijk. Indien je salaris er in dit aanbod op achteruit gaat, of het gemiddelde salaris voor jouw functie hoger ligt, is het een goed idee om eens na te denken over wat jij minimaal wilt verdienen. Werk je al, maar vind je dat je meer salaris verdient? Of verdienen jouw mannelijke collega’s met dezelfde functie meer dan jij? Dan is het ook tijd om eens met je werkgever te praten. Hoe bereid je een salarisonderhandeling voor?

Voorbereiding

  • Doe allereerst grondig onderzoek naar wat je zou moeten verdienen met behulp van een online salarischecker en bekijk je CAO of bedrijfsreglement voor een salarisindicatie.
  • Bepaal aan de hand van deze informatie voor jezelf een streefbedrag en een ondergrens: wat wil je minimaal verdienen om nog tevreden te zijn?
  • Wanneer je je ondergrens hebt bepaald, kun je beginnen met het bedenken van argumenten voor jouw salarisverhoging. Heb je afgelopen periode meer taken op je bord gekregen? Of heb je de laatste jaren veel successen behaald? Wat levert het jouw werkgever op als jij straks een salarisverhoging hebt? Schrijf alle argumenten voor jouw salarisverhoging goed en gestructureerd op.
  • Nu je je ondergrens, streefbedrag en argumenten hebt, is het tijd om je salarisonderhandeling eens te oefenen. Laat eens naar je onderbouwing kijken door een kritisch persoon uit jouw omgeving. Denk zelf na over de verschillende tegenargumenten die jouw werkgever zou kunnen geven. Hoe ga je daarop reageren?
  • Verdiep je daarnaast ook in secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien is jouw werkgever het niet eens met een salarisonderhandeling, maar wel bereid om jou andere arbeidsvoorwaarden te bieden. Denk daarom goed na of er wellicht andere aanpassingen zijn die jou ook tevreden zouden maken.

Tijdens het gesprek:

  • Benader de persoon tegenover je op een rustige manier.
  • Begin met het noemen van jouw ideale bedrag. Zet hierbij in op een hoger bedrag dan je streefbedrag. Het is niet raar om ongeveer 10% boven het gemiddeld salaris in te zetten.
  • Wacht vervolgens eerst af wat de ander antwoordt, voordat je met een stroom aan argumenten aan komt zetten.
  • Is jouw werkgever het er niet mee eens? Benoem dan de eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden die jij nodig hebt om tevreden te blijven.
  • Indien de sfeer niet goed is of het gesprek dreigt vast te lopen, is het goed om een stapje terug te nemen. Bedank je werkgever voor het gesprek en maak een afspraak om er nog eens over te praten. In de tussentijd kunnen jullie beiden nadenken over hoe jullie elkaar tegemoet kunnen komen, of niet.


Is je werkgever het eens met de gevraagde salarisverhoging? Gefeliciteerd! Nu is het van belang dat je alle afspraken goed noteert en dat je vraagt of jouw werkgever dit ook op papier wil zetten. Let hierbij op dat jullie het eens zijn over het bedrag en de datum van het moment dat de salarisverhoging ingaat. Was het gesprek niet succesvol en kom je er niet uit met jouw werkgever? Dan is het misschien tijd om te kijken naar een vervolgstap bij een bedrijf dat jouw kwaliteiten op waarde schat en jou het daarbijhorende salaris kan bieden. Omega Search kan je hierbij helpen! Stuur een mailtje naar info@omegasearch.nl

Mark

Barth

Founder

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Mark

Email
Mark

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen
No items found.

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.