Sparen voor je pensioen: wat zijn je opties?

Blog

Weet jij hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd? Ongeveer 8% van de Nederlandse beroepsbevolking zegt dit precies te weten, 35% heeft wel een idee. Wat overblijft is dat 57% van de mensen het dus niet precies weet te zeggen.

Niet zo gek: vroeger was bijna iedereen in vaste dienst, waardoor je automatisch voor een pensioen spaarde. Bovendien waren er voor elke sector duidelijke CAO’s afgedwongen die bepaalden wie hoeveel kreeg. Maar nu de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt, met meer job hopping en steeds meer ondernemers, is het pensioenlandschap ingrijpend veranderd.

Als je niet precies weet hoe je pensioen erbij staat hoef je je dus niet meteen te schamen: het is ook onoverzichtelijk geworden!

Het nieuws over pensioenen was dan ook overwegend negatief de laatste jaren. Door de lage rente en de doorgezette vergrijzing kwamen veel pensioenfondsen in nauwe schoentjes. Er was zelfs sprake van bepaalde pensioenen verlagen, wat dan weer alarmbellen deed afgaan in de media. Dat heeft samen wel heel wat meer bewustwording gecreëerd, waardoor mensen zich er steeds meer van bewust zijn hoe belangrijk het is om te sparen voor een pensioen.

Laten we even kijken wat je vandaag kunt doen als je wil sparen voor je oude dag. 

De eerste optie: klassieke pensioenopbouw:

Vroeger bepaalde de CAO hoeveel je inlegde en waar het belegd werd. Maar werknemers hebben nu vaak meer keuzevrijheid over hoe ze hun pensioen willen opbouwen. Zo kunnen ze kiezen voor een hogere of lagere inleg of zelfs voor beleggingsmogelijkheden die bij hun risicobereidheid passen. Werkgevers volgen deze trend ook en bieden hun werknemers flexibele of collectieve regelingen. Met de krapte op de arbeidsmarkt zien we ook dat bedrijven zich steeds meer aanpassen aan wat de werknemer wil. Een flexibel pensioen past daar dus bij.

Sowieso is ook hierbij van belang om je goed in te lezen voor je een arbeidsovereenkomst tekent. Hoe ziet het pensioen eruit en valt daarover te onderhandelen? Kijk goed naar je eigen doelen voor je pensioen, of begrijp in ieder geval goed waar je voor kiest als je daar nog niet zo mee bezig bent. Bijsturen kan altijd nog! 


De tweede optie: zelf je pensioen vormgeven.

Misschien heb jij wel verstand van investeren, of vind je het niet fijn dat je pensioen door iemand anders wordt beheerd. Dan zijn er voor jou allerlei andere opties, zoals bijvoorbeeld Brand New Day of DEGIRO. Zij hebben de manier waarop mensen hun pensioen opbouwen veranderd door nieuwe flexibele, kostenefficiënte en transparante opties aan te bieden. 

Brand New Day biedt diverse pensioenproducten aan voor allerlei profielen, waarbij klanten zelf kunnen bepalen hoe ze willen beleggen voor hun pensioen. DEGIRO biedt nog meer vrijheid en flexibiliteit: hier kun je zelf gaan beleggen in diverse financiële producten, waaronder ook pensioenfondsen, tegen lage kosten. 


Wist je trouwens dat je met deze formule hulp krijgt van de Belastingdienst? Door voor je pensioen te beleggen betaal je nu geen belasting over je inleg, waardoor je circa 35 jaar extra rendement kan halen. Je betaalt immers pas inkomstenbelasting  op deze belegging wanneer je het pensioen uiteindelijk aan jezelf gaat uitkeren. Zo kun je erg voordelig een mooie spaarpot opbouwen!

En wie weet wat de toekomst verder brengt: misschien vinden we ons pensioen over enkele jaren wel terug op de blockchain? Met deze technologie zouden de transparantie en efficiëntie in pensioenadministratie verbeterd kunnen worden, waardoor de kosten omlaag gaan. Maar dat is helaas nog toekomstmuziek! 

Dus, wat kan jij nu doen voor een beter pensioen? 

De huidige situatie van pensioenen in Nederland is complex, maar niet onbegrijpelijk. Het allerbelangrijkste nu is om jezelf in te lezen. Of je nu werknemer of werkgever bent, je krijgt nu meer opties en flexibiliteit dan ooit bij het opbouwen van een pensioen. De vergrijzing zet zich door, maar met innovatieve oplossingen zoals duurzaam beleggen en technologische vooruitgang is er meer dan genoeg hoop voor een veerkrachtiger pensioensysteem in de toekomst. 

En natuurlijk kun je altijd het heft in eigen handen nemen en een nieuwe baan zoeken met betere voorwaarden. In dat geval: neem contact met ons op, dan helpen we je graag met zoeken! 

Mark

Barth

Founder

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met

Mark

Email
Mark

Meer dan 50 succesverhalen

"Op het moment dat ik twijfels had kon ik dit altijd in alle openheid met Mark bespreken. Vanaf het eerste contact tot en met het aanbod ongekende service en communicatie."

Maarten
,
Data Scientist

"Omega Search heeft mij heel betrokken door het hele sollicitatieproces geleid, waarna ik een contract aangeboden heb gekregen. Heel erg dankbaar voor alle hulp die ik heb ontvangen! Top bedrijf."

Lotte
,
Business Change Consultant

"Mocht het ooit nodig zijn, dan zou ik 10/10 weer met Omega Search op zoek gaan naar een volgende stap in mijn carrière."

Bob
,
Customer Service

"Omega Search was tot op de dag dat ik ben begonnen met mijn huidige functie (soms zelfs dagelijks!) betrokken bij het proces. Telkens één stapje voor zijn, dat noem ik nog eens recruitment!"

Paulien
,
Area Manager

Veelgestelde vragen

Staat jouw antwoord er niet bij? Neem contact met ons op en wie weet kunnen wij je verder helpen.

Concact opnemen

Als ik solliciteer via Omega Search heb ik dan meer garantie dat ik daadwerkelijk de baan krijg?

Dat je daadwerkelijk de gewenste functie krijgt kunnen wij helaas niet garanderen. Je zult het nog steeds op moeten nemen tegen andere sollicitanten uit verschillende hoeken. Echter geloven wij wel dat je een streepje voor hebt op andere sollicitanten door de voorbereiding en begeleiding die Omega Search biedt.

Hoe ziet het sollicitatieproces er uit?

Hoe het sollicitatieproces er exact uitziet verschilt per bedrijf. Echter is de begeleiding die Omega Search biedt altijd consistent. Ondanks dat de sollicitatiegesprekken bij het bedrijf zelf worden gevoerd, blijven wij gedurende het gehele process betrokken. Tijdens het initiële kennismakingsgesprek zal er worden gekeken naar de behoeften en kwaliteiten van de kandidaat om zo de juiste match te vinden. Vervolgens zorgen we ervoor dat jij als kandidaat optimaal voorbereid bent door middel van het oefenen van casussen en gesprekken.

Waarom zou ik samenwerken met een recruiter?

Omega Search is een bedrijf dat het negatieve stigma van recruitment wil doorbreken door mensen écht te helpen. Wij plaatsen een kandidaat dan ook alleen bij een bedrijf als we het gevoel hebben dat beide partijen er gelukkig van worden. Ook helpen we je graag verder als je een afwijzing krijgt of een uitdaging zoekt buiten ons portfolio. Wij hebben een portfolio van verschillende interessante bedrijven waar wij voor werven. Dit betekent dat wij samen met jou naar meerdere opties kunnen kijken. Daarnaast kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek en een goed woordje voor jou doen. Het warme contact tussen het bedrijf en ons én tussen ons en jou is enorm waardevol.

Wat onderscheidt Omega Search van andere recruiters?

Omega Search doorbreekt het heersende stigma over recruiters. Onze persoonlijke aanpak en betrokkenheid tijdens het gehele proces is wat ons onderscheidt van andere recruiters. Wij creëren toegevoegde waarde door middel van onze kernwaarden: gedreven, oprecht, en betrokken.